Identificati ce anume va ingrijoreaza si incercati sa eliminati gandurile care nu va permit sa va rezolvati problemele.
Grijile pentru sanatate ori serviciu va pot afecta sanatatea mintala. Un studiu realizat de Gallup arata ca mai bine de 50% dintre romani se tem de boala. Sistemul sanitar defectuos ar fi unul din principalele motive ale unei astfel de situatii, explica specialistii. „Este o certitudine ca sistemul sanitar este bulversat. S-a creat un cerc vicios: medicii nu au bani si renunta la profesionalism. Conflictul acesta se repercuteaza asupra pacientilor. Pe de alta parte, costul medicamentelor este foarte mare. Cu cat suntem mai bolnavi, cu atat trebuie sa platim mai mult pe medicamente. O a treia explicatie ar fi faptul ca boala in sine reprezinta cea mai mare «injurie» pe care un om o poate primi. In alte tari, primii doi factori nu exista“, explica Augustin Cambosie, vicepresedintele Federatiei Romane de Psihoterapie.
Specialistii americani citati de site-ul WebMD va invata noua pasi pe care trebuie sa-i urmati ca sa scapati de grijile cronice.
> Faceti o lista cu grijile pe care le aveti. „Identificati mai intai ce anume va ingrijoreaza“, va sfatuieste Robert L. Leahy, presedintele International Association for Cognitive Psychotherapy, SUA.
> Identificati grijile constructive. „Observati daca grijile voaste sunt constructive sau nu“, spune Leahy. O grija constructiva va ajuta sa actionati imediat. Spre exemplu, daca plecati in vacanta si va faceti griji in privinta organizarii (bilet de avion, camera la hotel), aceasta este o grija constructiva care va determina sa faceti din timp o rezervare. O grija neproductiva este aceea din cauza careia nu poti actiona. De exemplu, o astfel de grija apare atunci cand nu puteti adormi si va ganditi ca o sa va imbolnaviti de cancer.
> Acceptati neprevazutul. O