Într-un laborator de exobiologie se studiază evoluţia plantelor şi a bacteriilor în condiţii de microgravitaţie Ecranare magnetică, permalloy sau Arabidopsis. Aceste cuvinte capătă
Într-un laborator de exobiologie se studiază evoluţia plantelor şi a bacteriilor în condiţii de microgravitaţie
Ecranare magnetică, permalloy sau Arabidopsis. Aceste cuvinte capătă sens şi valoare într-un laborator performant din Cluj.
Despre Laboratorul de Exobiologie al Universităţii "Babeş-Bolyai" se poate spune că este una dintre cele mai nepământene instituţii de cercetare din România.
Aici, biologii studiază felul în care plantele şi microorganismele evoluează în condiţiile mediului extraterestru. Rezultatele sunt puse la dispoziţia Agenţiei Spaţiale Române şi sunt publicate pe plan internaţional. În final, ele influenţează modul în care s-ar putea dezvolta o agricultură extraterestră, la bordul unor nave spaţiale, pe sateliţi sau - de ce nu? - pe Marte.
Situat la parterul clădirii centrale a Universităţii "Babeş-Bolyai", în câteva camere în care mobilierul învechit contrastează cu luciul instrumentelor sofisticate, laboratorul a câştigat rând pe rând proiecte majore de cercetare.
"Aşa a putut fi dotat laboratorul cum trebuie. În ultimii patru-cinci ani, situaţia în cercetare s-a îmbunătăţit. Am câştigat proiecte licitate de ministerul Educaţiei în valoare de circa 600.000 de euro", spune conferenţiarul Cristina Dobrotă.
Potrivit acesteia, în România mai funcţionează un singur laborator similar, la Bucureşti. Primul proiect major al laboratorului clujean a fost câştigat în 2001, în urma unei licitaţii organizate de Ministerul Educaţiei şi aflat în coordonarea Agenţiei Spaţiale Române.
Plante de cultură în condiţii extraterestre
"Am crescut plante de cultură, cum ar fi porumbul, grâul sau fasolea, în condiţii exprimentale,