Consiliul superior al magistraturii (CSM) nu este de acord cu o decizie a Curtii de Conturi care a stabilit ca unii dintre angajatii Consiliului au fost platiti ilegal in urma unor decizii judecatoresti. Curtea de Conturi a stabilit ca CSM trebuie sa returneze 1.118.572 lei, adica aproximativ 300.000 de euro. Mai mult, juristii Consiliului au contestat in instanta decizia, primul termen de judecata fiind stabilit pentru data de 16 septembrie. In urma unui control financiar, inspectorii Curtii de Conturi au stabilit ca CSM a incadrat gresit in contabilitate plata unor despagubiri banesti acordate angajatilor, privind sporul de vechime, sporul de confidentialitate, sporul anticoruptie, si nu a platit contributiile catre bugetele publice.
Conform NewsIn, care citeaza din concluziile raportului, "calculul drepturilor care au fost achitate in baza acestei sentinte a fost efectuat de un expert contabil insusit de catre institutia controlata, iar acesta a inclus in baza de calcul a sporului de vechime in munca, pe langa drepturile legale, si titlul stiintific de doctor si sporul pentru conditii de munca grele, vatamatoare sau periculoase". Pozitia Consiliului este transanta, sustinand ca hotararile judecatoresti definitive nu se discuta: "Apreciem ca aceasta dispozitie a echipei de control este nelegala, intrucat nu poate fi pusa in discutie natura drepturilor acordate prin hotarari judecatoresti irevocabile".
Inspectorii au mai descoperit nereguli privind cheltuielile pentru deplasarile in strainatate ale personalului din CSM, drept pentru care a decis "verificarea prin organele proprii de control si audit intern a drepturilor de deplasare achitate in anul 2007 personalului trimis in strainatate la misiuni cu caracter temporar". Nereguli au fost descoperite si in contabilitatea Consiliului, aceste ultime doua aspecte nefiind contestate de CSM in ins