Festivalul Internaţional de Artă Romani, aflat la a doua ediţie, care se desfăşoară între 6 şi 10 august, în capitala Banatului i-a costat pe rromi 250.000 de euro Italienii vor să-i
Festivalul Internaţional de Artă Romani, aflat la a doua ediţie, care se desfăşoară între 6 şi 10 august, în capitala Banatului i-a costat pe rromi 250.000 de euro
Italienii vor să-i amprenteze şi Primăria Timişoara a început să le dărâme palatele construite ilegal. Cu toate acestea, ţiganii sunt "mişto" în mai multe domenii.
Rromii sunt artişti nativi, cântă ca nimeni alţii, fără să urmeze şcoli de muzică, realizează cu ochii închişi bijuterii, fuste, linguri şi burlane pe care le promovează pe internet.
Şi, tocmai pentru că sunt mişto, oameni din întreaga lume vor să fie ca ei, să le îmbrace hainele, să le cânte muzica şi, mai ales, să trăiască diferenţa. Ion Constantin nu este un simplu argintar, ci preşedintele Ligii Meşteşugarilor Rromi din România. Are în subordine 450 de membri: căldărari, gabori, rudari, ursari şi argintari.
"La noi, meseria nu se transmite. Nu aşa se pune problema! Îi obligăm pe copii de mici să facă ce facem şi noi! Doar n-o să-i trimitem pe stradă, la furat!"
Rromii şi internetul
Ion Constantin are şi un site, pe internet. Nu ştie exact cum se cheamă. "Nu l-am luat cu mine! Îl avem de un an! E bun pentru publicitate! Ne cheamă lumea la festivaluri, să ne vindem argintul."
Preşedintele Ligii Meşteşugarilor Rromi speră că într-o zi nu va mai trebui să umble prin ţară, ci va sta acasă, va face bijuterii din bani vechi de argint, iar clienţii vor comanda direct pe internet.
Numai străinii vor costume ţigăneşti
Adeline Marin e croitoreasă, locuieşte în Bucureşti şi face costume ţigăneşti. Ni se precizează că "e"-ul final din numele său este mut, dar totuşi se scrie! A adus cu ea cinci fuste, cu to