A trecut de mult vremea când, gândindu-ne la dans, aveam în minte doar imaginea unei balerine graţioase urcate pe poante. Dansul a devenit un fenomen global, care pune stăpânire pe viaţa şi pe obiceiurile noastre.La oameni, dansul este înnăscut. Avem dansul în sânge şi este suficient să auzim un singur acord muzical pentru ca întregul corp să se mişte în cadenţă, combinând şi alternând diversele mişcări în ritmul muzicii. Primele dovezi referitoare la o activitate asemănătoare dansului datează încă din preistorie, iar de-a lungul secolelor şi odată cu crearea şi dezvoltarea civilizaţiilor lumii, ceea ce era iniţial un ritual s-a transformat într-o artă. Acum, totul este permis în dans. Putem dansa îmbrăcaţi oricum, desculţi sau încălţaţi, în săli special amenajate, pe străzi ori pe stadioane, pe ritmuri africane, cubaneze, orientale sau pe orice fel de muzică.
O artă cu foarte multe feţe Nu există un singur stil de dans, ci mii şi mii, fiecare inspirat de diverse curente muzicale, etnice, culturale, chiar sportive. Există dansuri clasice, mai precis baletul, şi dansuri contemporane. Cel pe ritmuri de jazz include stiluri precum shimmy sau charleston, în timp ce dansul de salon cuprinde stiluri precum tango, vals ori bolero, celebre în întreaga lume. Există chiar o categorie specială, „dansurile lumii“, ce cuprinde stiluri precum salsa, samba, rumba, merengue, lambada, biguine, mambo, orientală, africană, capoeira şi multe, multe altele. Dansurile rock cuprind genuri precum rock, twist sau madison, în timp ce dansurile-tendinţă sunt popularele disco, tehno, break dance sau street dance. Nu trebuie să uităm însă nici de dansurile folclorice sau de jocurile populare, specifice fiecărei naţiuni.
Terapia prin dans Această activitate sportivă şi artistică, în acelaşi timp, este nu doar plăcută, ci şi benefică pentru sănătate. Dansul poate fi cea mai bună te