Nume de cod: "Perla". Nume real: Buncărul lui Honecker, liderul comunist al RDG. Acum, "bîrlogul" său este accesibil publicului, care îl poate vizita pînă în octombrie.
Nume de cod: "Perla". Nume real: Buncărul lui Honecker, liderul comunist al RDG. Acum, "bîrlogul" său este accesibil publicului, care îl poate vizita pînă în octombrie.
1978-1983: ani în care escaladarea "Războiului Rece" ajunsese foarte aproape de o explozie mondială. O perioadă dură, în care confruntarea celor două "Blocuri" politice mondiale adusese întreaga lume pe muchie de cuţit. Despărţit de "Zidul Berlinului", poporul german era împărţit în două ţări distincte: RFG-ul capitalist şi RDG-ul socialist. Ajutat de cumplitul serviciu secret "STASI" şi de URSS, în calitatea sa de "frate mai mare" şi aliat tradiţional, Erich Honecker conducea cu mînă de fier Republica Democrată Germană. Erau anii în care SUA vorbeau din ce în ce mai insistent despre "Războiul stelelor", iar confruntarea nucleară era luată în calcul ca o variantă strategică posibil de aplicat. Prins între cele două "tabere", Honecker a decis să-şi construiască acest adăpost antiatomic, bun pentru "zile negre".
COMANDAMENTUL. AFP relatează că buncărul lui Honecker se află la 40 km de Berlin, în mijlocul unei păduri din Prenden. Este un edificiu subteran care, amplasat la mare adîncime, avea 60 de metri lungime, 50 lăţime şi o înălţime de 24 de metri. Un spaţiu compact, organizat pe trei niveluri unde existau 170 de încăperi în care puteau fi "cazate" 400 de persoane timp de două săptămîni. "Beneficiarii" acestui adăpost secret, pe care Honecker i-ar fi luat cu el în caz de atac nuclear, erau membrii de vîrf ai elitei comuniste RDG-iste, reuniţi în ceea ce s-ar fi numit Comandamentul Naţional de Apărare. Se estimează că "scutul de protecţie" al buncărului înghiţise peste 85.000