Ghizii din Braşov le stârnesc musafirilor curiozitatea pentru o vizită în cartierul Răcădău, recunoscut pentru abundenţa „urşilor gunoieri“. Sursa: Răzvan Bunea
Faptul că, în urmă cu doar câteva zile, un urs a ucis un om la nici 50 de metri de zona urbană a Braşovului nu pare să fi schimbat situaţia animalelor înfometate care bântuie la marginea oraşului: urşii coboară la tomberoanele din cartierul Răcădău, în timp ce turiştii continuă se se îmbulzească în zonă, pentru o secundă de celebritate imortalizată.
Procedura este pe cât de simplă, pe atât de greu de stârpit. Aşa cum au confirmat şi câţiva vizitatori străini, de obicei ghizii care îi plimbă pe turiştii străini prin Braşov sunt şi cei care le prezintă această oportunitate „underground“. Autorităţile locale recunosc că există o mare problemă, dar ridică neputincioase din umeri: nu există legislaţie care să le impună curioşilor să nu mai calce în zonele periculoase.
Racolări de curioşi
Procedura este simplă. Turiştii care se arată interesaţi să „se tragă în poză“ cu ursul vorbesc cu ghidul, acesta bate palma cu şoferul autocarului, care e închiriat cu ziua. Toată „operaţiunea“ costă 20 de lei de turist, bani care se împart între ghid şi şoferul de autocar. Şi asta, în condiţiile în care, în mod normal, zona cartierului Răcădău nu are nimic de-a face cu turismul şi nici nu se află „în drum“ spre vreun obiectiv turistic.
„Racolarea“ se face în Centrul Vechi. „Ni s-a spus «Ştiţi, urşii coboară din munţi până în oraş. Cel mai des se văd de partea cealaltă a acestui munte. Nu este departe, doar cinci kilometri. Dacă vreţi, mergem într-o seară, trebuie să plătim ceva la şofer să ne duc㻓, a povestit un turist venit din Stuttgart.
Din surse neoficiale, cei mai mari fani ai unor astfel de expediţii printre urşii hămesiţi sunt turiştii britani