După ce a pus geanta Vuitton în capul statuii pompierilor, cultura mai comite o „sponsorizare“ - bănci „turceşti“ între vestigiile Curţii Domneşti. Sursa: Cosmin Marinescu
Cinci Sultani îi iau faţa lui Vlad Ţepeş în Curtea Voievodală din centrul vechi al Capitalei. Sună ca o frază dintr-o lucrare la istorie, scrisă la mişto de un elev cu freză „cool“. Totuşi e realitatea nudă, ce stă la soare zilnic pe pietrele din Curtea Veche, ca un soi de flanc de apărare a statuii lui Ţepeş, în calea vizitatorilor muzeului în aer liber. Cinci bănci albe, pe care scrie „SULTAN“, mare, cât să se vadă dinspre Hanul lui Manuc, sunt aliniate la intrarea în muzeu. Alte câteva, mai dosite, se oferă vizitatorilor, obosiţi de atâtea dovezi ale luptei pentru neatârnare duse de domnitorii Ţării Româneşti împotriva otomanilor. Ironia scrisă cu litere roşii, drept în nasul lui Ţepeş, e o sponsorizare din partea firmei care produce sucul de roşii Sultan şi n-ar fi cea mai mare problemă a Centrului Istoric, în opinia muzeografului Gabriel Constantin.
Virgil Niţulescu, secretar de stat în Ministerul Culturii, nu crede că alegerea băncilor e potrivită, mai ales că n-are aprobarea Comisiei Naţionale pentru Monumente. Dar, zice el, „Vlad Ţepeş ar fi făcut şi pace cu turcii dacă era cazul. În secolul 15 el făcea politică, nu se inventase sponsorizarea, ca să ştim dacă ar fi făcut-o şi p-asta“.
Cât despre Comisia Naţională pentru Monumente, puţin probabil că s-ar fi opus, dacă ar fi fost consultată, de vreme ce, cu câteva luni în urmă, a avizat punerea unei genţi Louis Vuitton în capul statuii pompierilor.
Petre Ţuţea şi sosul de roşii
„Băncile ne-au revenit prin intermediul unei fundaţii, ca sponsorizare, mai exact a Centrului Cultural «Petre Ţuţea», care desfăşoară unele activităţi culturale în cadrul complexului muzeal“, se scuză Gab