Românii din Torino încep să îşi facă drum printre comercianţii din pieţe. La Camera de Comerţ din Torino, conaţionalii noştri au înregistrat 4.734 de firme, dintre care 284 în
Românii din Torino încep să îşi facă drum printre comercianţii din pieţe. La Camera de Comerţ din Torino, conaţionalii noştri au înregistrat 4.734 de firme, dintre care 284 în sectorul alimentar, iar cifra este în creştere.
"La Daniela şi la Nelu" în piaţa "Corso Svizzera" se vând produse româneşti: mezeluri, brânzeturi sau dulciuri.
"Am deschis acum şapte luni de zile şi nu pot să spun că ne merge foarte bine, dar suntem încă la început", spune Daniela Sandu, 39 de ani, din Iaşi. "Italienilor le este frică de noi, ştiu că noi avem preţuri mai mici, mai ales la carne, şi ne tratează destul de rece."
Daniela are 12 ani de când munceşte în Italia ca asistentă medicală şi a decis să îşi deschidă afacerea proprie pentru că se săturase să lucreze pentru alţii. A vândut un apartament în România pentru a cumpăra licenţa de care avea nevoie pentru a vinde în piaţă.
100.000 de euro licenţa
Mitică Iordăchescu, 36 de ani, vinde legume şi fructe de şase ani în piaţa "Brunelleschi". El a lucrat la fostul patron al tarabei timp de 10 ani, după care a cumpărat afacerea.
"Mulţi dintre clienţii fostului patron mi-au rămas fideli şi mie, pentru că mă cunoşteau dinainte. Am fost norocos să îmi meargă bine încă de la început, deşi eu am marfă destul de scumpă faţă de alţii, pentru că încerc să satisfac un anumit tip de clientelă", spune Mitică. Acesta spune că o licenţă în zona în care vinde el poate ajunge şi la 100.000 de euro.
Ionel Mărgean, 42 de ani, a deschis acum trei ani un stand cu produse româneşti în piaţa din Corso Racconigi.
"Primele şapte luni mi-a mers foarte prost. Nu reuşeam să plătesc nici curentul. Tot gândindu-mă ce să aduc nou