Până şi locuitorii acestei zone aleg alimentele procesate şi grăsimile saturate
Dieta mediteraneeană, una dintre cele mai populare şi mai sănătoase metode de slăbit şi menţinere a greutăţii, are tot mai puţini adepţi. Studiile arată că nici măcar locuitorii din această zonă nu mai susţin stilul de viaţă sănătos promovat de această dietă. Ei aleg tot mai mult alimentele procesate, grăsimile saturate şi din ce în ce mai multă carne, în detrimentul cerealelor, fructelor, legumelor, nucilor, peştelui şi uleiului de măsline.
Principiile dietei mediteraneene au fost adoptate şi de industria alimentară, tot mai interesată de promovarea unor alimente sănătoase. În plus, specialiştii în nutriţie de întreaga lume ţin cont de aceste principii atunci când vorbesc de un stil de viaţă sănătos. În ultimul deceniu, numeroase studii de specialitate au constatat beneficiile adoptării acestui regim, care se răsfrâng asupra sistemului cardiovascular, diabetului, astmului, alergiilor, bolilor de plămâni, artritei sau Alzheimerului.
Din păcate, populaţia mediteraneeană a uitat toate aceste principii şi efectele lor benefice, alegând produse tot mai sărate, mai dulci şi mai grase. Pătrunderea unor asemena alimente pe pieţele din zona mediteraneeană a dus inevitabil la declinul uneia dintre cele mai populare şi mai sănătoase diete din lume. În ultimii 40 de ani, numărul caloriilor asociate dietei mediteraneene a crescut cu 20 de procente, tocmai din cauza evoluţiilor de pe piaţa alimentară. Cât priveşte consumul de fructe şi legume, acesta a scăzut simţitor, majoritatea ignorând recomandarea celor cinci porţii zilnice.
Alte cauze care au dus la declinul dietei mediteraneene sunt creşterea veniturilor, schimbările din sistemul alimentar, creşterea sedentarismului. Până şi specialiştii de la Organizaţia de Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite sunt îngr