Prajitura cu caise
Ingrediente: 300 g faina, 200 g unt (sau margarina), 200 g zahar, 2 oua, un praf de sare, caise - circa 3/4 kg, zahar pudra pentru caise. Pentru crema: 5 oua, 5 linguri zahar, 5 linguri faina.
Mod de preparare: * Se cerne faina. In mijloc se pun untul, zaharul, 2 oua intregi si sarea. Se framanta bine cu mana, se intinde o foaie de marimea tavii de aragaz. Se baga in cuptorul incins dinainte si se coace la foc potrivit, pe jumatate. * Separat, se spala bine caisele, se taie in doua, li se scot samburii, in golurile ramase se pune zahar pudra. * Se scoate din cuptor foaia de aluat, se lasa sa se raceasca putin, apoi se pun pe ea caisele umplute cu zahar cu gura in sus. Se baga tava din nou la cuptor pana cand zaharul din caise se topeste si fructele incep sa se inmoaie. Crema: se sparg cele 5 oua si se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se freaca bine cu o lingura de zahar. Albusurile se bat bine cu 4 linguri de zahar. Se adauga in galbenusuri mai intai 5 linguri de faina, apoi albusurile batute spuma. Se amesteca totul usor, pentru ca ingredientele sa se omogenizeze, apoi crema se toarna peste fructele din tava. Se coace la foc potrivit. Prajitura se taie calda.
Salata de caise
Ingrediente: 1 kg de caise, 4 linguri de zahar pudra, 2 linguri de rom sau coniac, 300 g frisca.
Mod de preparare: Se dau caisele intr-un clocot de apa ca sa li se scoata pielita mai usor. Se decojesc, se taie in doua, li se scot samburii. Se aseaza intr-o compotiera sau vas de Jena, se presara cu zahar, se stropesc cu rom sau coniac. Se baga la frigider o jumatate de ora. Inainte de a se servi, se acopera totul cu frisca.
Galuste cu caise
Ingrediente: 1 kg de cartofi vechi, faina si ulei cat cuprinde, 10-12 caise mici (nu foarte coapte), pesmet.
Mod de preparare: Se spala cartofii si se pu