Un nou tip de piatra pentru pavaj, care absoarbe poluantii atmosferici va fi testat in conditii reale de cercetatorii universitatii din regiunea Twente, Olanda, in colaborare cu orasul Hengelo. Bazate pe o tehnologie japoneza, pietrele de pavaj au trecut deja testele de baza pentru eficacitate, urmand a fi testate pe scara larga. "Biscuitii" sunt acoperiti cu un strat de dioxid de titaniu, care, fiind impregnat pe suprafata acestora, interactioneaza cu razele solare si formeaza legaturi cu part
Un nou tip de piatra pentru pavaj, care absoarbe poluantii atmosferici va fi testat in conditii reale de cercetatorii universitatii din regiunea Twente, Olanda, in colaborare cu orasul Hengelo. Bazate pe o tehnologie japoneza, pietrele de pavaj au trecut deja testele de baza pentru eficacitate, urmand a fi testate pe scara larga.
"Biscuitii" sunt acoperiti cu un strat de dioxid de titaniu, care, fiind impregnat pe suprafata acestora, interactioneaza cu razele solare si formeaza legaturi cu particulele de oxid de azot (nitrogen) produse de masini si alte surse de poluare. Poluantii sunt transformati apoi in nitrati, care nu sunt daunatori mediului. Procesul de curatare a aerului se incheie prin actiunea ploii, care curata pietrele.
Orasul Hengelo, in special zona Castorweg a fost aleasa pentru traficul sau aglomerat. Proiectul universitatii va imparti strada in doua sectiuni, dintre care una va fi pavata cu pietre normale, iar cealalta cu biscuitii speciali. Calitatea aerului va fi monitorizata continuu in cele doua zone, urmand a se determina in ce masura acest nou tip de pavaj are efecte pozitive in situatii reale.
Strada va fi finalizata la sfarsitul acestui an, iar programul de monitorizare a calitatii aerului urmeaza sa inceapa in ianuarie 2009. Universitatea spera ca primele rezultate sa poata fi anuntate in vara anului viitor.
Mai mult, ac