Scandalul rochitei albastre si al trabucului din Biroul Oval de la Casa Alba a fost unul dintre cele mai mediatizate evenimente ale secolului XX.
Relatia presedintelui american Bill Clinton cu o stagiara de la Casa Alba, Monica Lewinsky, a transformat lumea intreaga intr-un sat global de voyeuristi care devorau emisiuni, reviste, ziare si site-uri cu detalii personale din viata liderului SUA.
"Nasul" presei online, practic cel caruia i s-a datorat boom-ul jurnalismului pe Internet, in 1998, a fost Matt Drudge, pe atunci un simplu internaut, cu un blog pe Internet.
Imediat dupa ce Newsweek a oprit de la publicare dezvaluirea despre presedintele Bill Clinton, The Drudge Report a aruncat pe Internet povestea Monicai Lewinski, pe 17 ianuarie 1998 sub titlul "Newsweek omoara stirea despre stagiara de la Casa Alba - Fosta stagiara, in varsta de 23 de ani, relatie sexuala cu presedintele". A fost primul exemplu notabil de dezvaluire in new media.
Drudge a lansat pe Internet si transcrierea unor discutii telefonice ale Monicai Lewinsky, avute cu prietena sa Linda Tripp, angajata a Pentagonului.
In ziarele tiparite, stirea ajunge sa fie publicata abia patru zile mai tarziu, pe 21 ianuarie, Washington Post fiind primul. Cotidianul avea un standard de mentinut (datorat scandalului Watergate si demisiei lui Richard Nixon din 9 august 1974) si care i-a ramas emblema pana in prezent.
In a doua jumatate a lunii ianuarie a anului 1998, redactiile presei tiparite asteptau confirmari ale unor zvonuri, ca sa poata da drumul dezvaluirii ca presedintele avusese o aventura cu o stagiara la Casa Alba.
Sursele taceau, departamentele de comunicare se blocasera, scandalul mocnea si ziarele nu scriu inca nimic. Newsweek intrase chiar in posesia unui dosar, dar a ezitat sa publice informatii neverificate.