Jocul este fundamental, indiferent de vârstă. Eliberează stresul, alungă plictiseala, stimulează creativitatea. Pentru copii, jocul este un mediu sigur de exprimare a sentimentelor, de
Jocul este fundamental, indiferent de vârstă. Eliberează stresul, alungă plictiseala, stimulează creativitatea. Pentru copii, jocul este un mediu sigur de exprimare a sentimentelor, de explorare a relaţiilor şi de mărturisire a dorinţelor.
Tot mai mulţi consilieri din şcolile elementare şi terapeuţi din practica privată includ în munca lor cu copiii terapia prin joc, cunoscută şi sub numele de ludoterapie. Această metodă este bine studiată şi s-a dovedit eficientă în ameliorarea problemelor pe care le au cei mici, dar ajută şi la îmbunătăţirea relaţiei părinte-copil.
Limbajul copiilor rămâne în urma dezvoltării lor cognitive, iar ei comunică prin joacă ceea ce înţeleg din lumea care îi înconjoară. Astfel, jucăriile sunt percepute drept cuvinte, iar jocul ca limbaj. De aici a pornit ideea terapiei prin joc, aceasta fiind considerată echivalentul consilierii sau psihoterapiei pentru adulţi.
Valoarea simbolică a jucăriilor
Cel mai important aspect al terapiei prin joc este funcţia simbolică a jocului, care le asigură copiilor posibilitatea de a-şi evalua exprimarea sentimentelor şi gândurilor. Studiile efectuate de psihoterapeuţi americani demonstrează că experienţele semnificative din punct de vedere emoţional pot fi exprimate, într-un mod mai confortabil şi mai sigur, prin reprezentarea simbolică pe care o asigură jucăriile.
Acestea permit copiilor să-şi transfere anxietăţile, fanteziile şi trăirile, fiind dovedit faptul că un copil îşi transpune sentimentele mult mai uşor asupra jucăriilor decât asupra altor persoane, oricât de apropiate. În acest proces, copiii sunt în siguranţă faţă de propriile lor sentimente şi reacţii, deoarece jocul le per