Navele de război ruseşti au instituit blocada maritimă
În conflictul din Caucaz deschis de Georgia, Rusia nu a ezitat să se folosească de toate mijloacele strategice pe care le are în regiune. Inclusiv de navele de război staţionate la Sevastopol, în Peninsula Crimeea (Ucraina), şi de cele din propria bază militară de la Marea Neagră, Novorosidsk. „Nava amiral, Crucişătorul Moskva, nava de război Smetlivâi şi alte vase de sprijin (n.r. trei nave mari de debarcare şi unul pentru aprovizionare) au sosit la destinaţie (ţărmul abhaz la Marea Neagră) în această dimineaţă”, au declarat surse din Marina rusă, citate de AFP .
Cu ajutorul navelor de război, Rusia a închis „menghina” asupra Georgiei, instaurând şi blocada maritimă. Flota militară rusească „veghează” ca Georgia să nu mai poată primi transporturi de materiale militare, scrie Interfax. „Marinarii noştri au primit sarcina să împiedice orice arme şi alte echipamente militare să ajungă pe teritoriul georgian”, au indicat surse din Ministerul rus al Apărării. Însă o parte din aceste nave au fost folosite, potrivit surselor georgiene, pentru debarcarea a 4.000 de soldaţi ruşi în portul abhaz Ociamcira, la aproximativ 30 de km de frontiera dintre republica separatistă şi Georgia. Navele ar fi fost trimise, potrivit AFP, la cererea Abhaziei, după ce navele de război ale Georgiei au încercat „să pătrundă în apele teritoriale abhaze”.
„Nu vor fi blocate transporturile de petrol”
Navele de război ale Rusiei nu vor bloca, în schimb, transporturile de petrol ale Georgiei prin portul georgian Poti, situat la Marea Neagră. Totuşi, ele îşi rezervă dreptul de a percheziţiona navele care intră şi ies de acolo, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe, Grigori Karasin, potrivit Agerpres. „De fapt, percheziţionarea navelor nu reprezintă o blocadă. Pe timp de război trebuie să fim foarte atenţi ce tip