Fermierii români sunt nemulţumiţi de faptul că nu îşi pot depozita grâul şi trebuie să îl vândă la preţuri mici. Ei se vor adresa preşedintelui Traian Băsescu în această săptămână pentru a rezolva problema şi pentru a fixa un preţ al grâului care să convină şi fermierilor, şi depozitarilor. Reprezentanţi din industria alimentară au precizat însă că în ciuda intervenţiei autorităţilor şi a apropiatei campanii electorale, sunt mici şanse ca preţul grâului să fie bătut „în cuie”, iar cel al pâinii să scadă.
Procesatorii de grâu le oferă producătorilor mai puţin de jumătate din preţul pe care-l dădeau în urmă cu câteva luni pentru un kilogram de grâu, în ciuda faptului că preţul pâinii nu a scăzut şi nici nu se anunţă că se va reduce.
Dan Botanoiu, directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România a declarat că „în primăvară, grâul se vindea si cu 0,9 de lei/kilogram. Acum se oferă 0,35 lei, dar pâinea se vinde la acelaşi preţ ca în primăvară”. La rândul lor, procesatorii susţin că preţul pe care îl oferă pe kilogramul de grâu este mai mare faţă de cel vehiculat de producători. „Anul trecut, la recoltare, cumpăram grâul cu 0,5 lei. Pe parcurs, preţul grâului pentru morărit a înregistrat o creştere artificială”, a declarat Aurel Popescu, preşedintele patronatului din morărit şi panificaţie Rompan. Potrivit acestuia, procesatorii plătesc între 0,5 si 0,6 lei pe kilogramul de grâu, în funcţie de calitatea acestuia, a precizat acesta.
Mediere în conflictul dintre producători şi procesatori
Reprezentanţii Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) au declarat că agricultorii aşteaptă ca preşedintele, ministrul Finanţelor şi chiar guvernatorul Băncii Naţionale a României să acţioneze ca un factor de mediere între ei şi să soluţioneze problemele cu care se confruntă agricultura românească. „Aşt