Locul de munca lasat gol de romanul care a plecat sa-si gaseasca implinirea profesionala in alte tari ar putea fi ocupat in viitorul apropiat de muncitori din China, Bangladesh, Republica Moldova, Ucraina sau Vietnam.
Desi, deocamdata, numarul muncitorilor straini de pe piata locala este destul de mic - putin peste 65.000 pe termen mediu, 200.000 - 300.000 de imigranti ar putea ocupa posturile lasate neacoperite de catre autohtoni.
"Peste 5 ani este posibil sa existe o oarecare influenta a strainilor pe piata fortei de munca din Romania, pentru ca tendinta angajatorilor este de a aduce personal din afara. Este probabil sa vina 200.000 - 300.000 de straini, dar acestia vor fi dispersati pe tot cuprinsul tarii si in domeniile neocupate", apreciaza analistul economic Eugen Radulescu.
Deja, in Capitala, muncitorii chinezi sau moldoveni au inceput sa fie din ce in ce mai vizibili in sectorul constructiilor.
"Unul dintre partenerii mei de afaceri detine o companie care aduce muncitori pentru constructii si din discutiile cu el, am inteles ca asiaticii sunt foarte disciplinati, se inteleg si colaboreaza foarte bine cu romanii", declara Adrian Niculescu, corporate real estate si business development manager al grupului de firme Euroest care activeaza in domeniul imobiliar.
Asadar, forta de munca straina incepe sa-si faca loc printre conationali. O situatie fireasca, in conditiile liberei circulatii inter-tari. Astfel, daca romanii aleg sa mearga la munca in Spania sau Italia, pe salarii mai mici decat localnicii, dar mult mai mari decat in tara, acest lucru este valabil si pentru strainii care doresc sa lucreze in Romania.
Un roman care pleaca sa munceasca in agricultura in Spania poate castiga intre 650 si 1.200 de euro, potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, in timp ce in tara poate lua de cinci ori