Inflaţia anuală a ajuns la 9,04% în iulie
Valul de scumpiri a fost provocat de creşterea tarifelor la energie electrică şi la gazele naturale
Românii plătesc scump anul agricol dezastruos 2007 şi lipsa de eficienţă a agriculturii locale. În ultimul an, alimentele s-au scumpit în medie cu 10,4%, depăşind astfel sectorul serviciilor, cu o creştere anuală a preţurilor de 9,11%, sau pe cel al mărfurilor nealimentare, care şi-au apreciat preţurile cu 7,84%, conform Institutului Naţional de Statistică (INS).
În iulie, preţurile au crescut în medie cu 0,69% faţă de luna precedentă şi cu 9,04% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Rata anuală a inflaţiei a ajuns astfel la cel mai mare nivel din ultimii trei ani, o inflaţie mai mare fiind înregistrată în iulie 2005. Vârful inflaţiei, anticipat atât de Banca Naţională a României (BNR) cât şi de analiştii de piaţă, se datorează atât creşterii continue a consumului, care duce la scumpiri, cât şi faptului că au fost majorate tarifele la energie electrică şi la gazele naturale. La acestea se adaugă însă şi preţurile mari la combustibili, care au contribuit la o creştere generalizată prin impactul lor în costurile cu transportul. Astfel, conform INS, gazele naturale s-au scumpit cu 12,53%, în timp ce curentul electric a fost mai scump cu 4,51% în iulie faţă de luna precedentă.
Cele două scumpiri, operate de guvern după negocieri cu distribuitorii, care au înaintat şi cereri de scumpire cu până la 20% a preţului gazului, au fost cele care au contrabalansat o evoluţie relativ bună a celorlalte sectoare. Produsele nealimentare au fost, de fapt, singura categorie principală din indicele produselor de consum care s-a scumpit în iulie. Alimentele s-au ieftinit cu 0,68% iar serviciile cu 0,3%.
BNR nu mai are ce face
Banca Naţională a României, prin vocea guvernatorului Mugur Isăres