Europa are un important rol de jucat in medierea diplomatica Rusia-Georgia, considera comentatorii francezi, interesati de modul in care Parisul, detinator al presedintiei UE in acest moment, va manageria aceasta criza. Comentatorii britanici si americani cred ca Georgia trebuie sprijinita si ca raspunsul Rusiei la provocarea georgienilor a fost excesiva si disproportionata. Si ar trebui sanctionata de marile puteri.
Intr-un comentariu in cotidianul francez de centru-stanga, Liberation, Francois Sergent sustine ca Putin vrea sa restabileasca puterea rusa si a reinviat practicile Uniunii Sovietice fata de satelitii ei. Replica rusa la intrarea fortelor georgiene in Osetia de Sud este - potrivit comentatorului francez - "un avertisment clar adresat Ucrainei, tarilor baltice si chiar Poloniei", dusmani ai Kremlinului. "Rusia a demonstrat ca este pregatita sa-si utilizeze superioritatea militara pentru a-si impune hegemonia", pregatita sa intimideze o democratie, fie ea si imperfecta, precum cea din Georgia, prin bombardarea obiectivelor civile. Pana in prezent, Rusia si-a aratat brutalitatea chiar si fata de Europa, folosind gazul si sistand aprovizionarea tarilor disidente.
Comentatorul de la Liberation considera ca in fata abuzului Rusiei pe teritoriul georgian, Uniunea Europeana a fost "uimitor de tacuta", cu un ministrul de externe francez "foarte confuz", care a discutat "pe acelasi ton atat cu agresorul, cat si cu victima". "Asteptam o condamnare clara a Rusiei si a premierului ei (n.r. Liberation il considera pe presedintele Dmitri Medvedev "o victima colaterala a conflictului"), este concluzia editorialistului francez.
Le Monde, cotidianul moderat de centru-stanga, remarca faptul ca SUA "au ridicat tonul" in relatia cu Moscova, chiar daca luptele continua in Georgia. Presedintele Bush a declarat intr-un interviu pentru NBC ca a d