Într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului "Adevărul", Juan Jose Fernandez-Ansola, reprezentantul regional al Fondului Monetar Internaţional (FMI), face o radiografie a performanţei
Într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului "Adevărul", Juan Jose Fernandez-Ansola, reprezentantul regional al Fondului Monetar Internaţional (FMI), face o radiografie a performanţei economice. Punctele forte remarcate sunt creşterea economică şi colectarea veniturilor bugetare.
Creşterea economică nu este însă una sănătoasă. Ansola consideră că inflaţia a dus la supraîncălzirea economiei. Un rol important în scumpirile din ultimele luni l-au avut creşterile salariale, declinul leului şi expansiunea creditării populaţiei. Ansola apreciază drept greşită politica Guvernului de cheltuire, prin rectificarea bugetară, a banilor încasaţi suplimentar din taxe şi impozite.
Aceşti bani ar fi putut să fie de folos în momentul previzibil al încetinirii ritmului de creştere economică. Oficialul FMI este în schimb de acord cu actuala politică a BNR de scumpire a creditelor.
Reprezentantul regional principal al FMI, Juan Jose Fernadez-Ansola, atrage atenţia că saltul PIB este alimentat de inflaţie prin creşterile salariale şi deficitul bugetar
Rectificarea bugetară nu era necesară. Surplusul trebuia păstrat pentru a interveni în susţinerea economiei în cazul în care "aterizarea" nu va fi chiar uşoară.
După integrarea în Uninea Europeană, s-a creat falsa impresie că România nu mai are niciun motiv să se supună vreunui tip de exigenţă a FMI.
Chiar dacă nu mai are semnat cu FMI un acord de asistenţă, România are totuşi obligaţii ce rezidă din calitatea sa de membru al importantei instituţii financiare mondiale.
Supravegherea FMI îi vizează pe toţi membrii săi, echipe de lucru dedicate consultându-se periodic cu autorităţil