Înăsprirea condiţiilor de creditare nu a afectat finanţările în valută, care susţin achiziţiile de locuinţe Politica monetară şi măsurile administrative ale Băncii Centrale nu au
Înăsprirea condiţiilor de creditare nu a afectat finanţările în valută, care susţin achiziţiile de locuinţe
Politica monetară şi măsurile administrative ale Băncii Centrale nu au afectat tranzacţiile din imobiliar. Noul proiect al BNR ar putea însă descuraja achiziţiile de case pe credit.
Faptul că piaţa imobiliară este în stagnare nu este o noutate. De la agenţi imobiliari şi până la analişti şi notari, toată lumea este de acord că pofta pentru locuinţe a românilor s-a temperat în ultima perioadă, fapt confirmat şi de statisticile băncii centrale.
Deşi zvonurile privind o posibilă stagnare circulau încă de la începutul anului, datele furnizate de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR) privind situaţia ipotecilor infirmă o astfel de situaţie în primul trimestru.
Practic, în perioada ianuarie-martie un număr de 51.400 de case au fost ipotecate, faţă de 39.000 în aceeaşi perioadă a anului trecut. Situaţia s-a schimbat din luna mai, când numărul ipotecilor înregistrate de către notarii din România a început să scadă simţitor, sub valorile din 2007. Astfel, în mai au fost puse 19.198 de ipoteci pe imobile, faţă de 22.105 anul trecut.
Tendinţa s-a menţinut în luna iunie când aproape 21.000 de români au trecut pe la notari pentru a înregistra o ipotecă, faţă de 22.500 în aceeaşi lună din 2007.
Tranzacţiile s-au temperat
Potrivit ultimelor statistici ale Băncii Naţionale (BNR), ritmul de creditare pe segmentul imobiliar s-a temperat în ultimele luni. Astfel, dacă în mai 2007 avansul împrumuturilor pentru locuinţe a fost de 1,84% faţă de aprilie, anul acesta, creşterea a fost de 1,19%.
O diminuare mai semnificativă a av