In cel mai bun an agricol din ultimii 15, fermierii sunt obligati sa vanda graul la un pret derizoriu, de 40 de bani pe kilogram, pret care nu le permite sa faca fata cheltuielilor infiintarii culturilor, spune Marcel Cucu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR). Comparativ cu restul statelor Uniunii Europene (UE), unde graul se coteaza cu pana la 200 euro pe tona, romanii vand graul la jumatate din acest pret, ne-a mai spus Cucu.
Pentru a diminua aceasta criza, presedintele Traian Basescu a solicitat Guvernului sa cumpere pentru rezerva de stat recolta micilor producatori agricoli, in conditiile in care pretul de depozitare pentru cereale este foarte ridicat. "Practic, prin preturile oferite mutam subventiile fermierilor in buzunarele celor care cumpara cerealele. Alternativa pentru a nu vinde imediat recolta este de a-l pune in depozite. Pretul de depozitare este atat de ridicat in comparatie cu pretul graului incat aici se muta subventia in buzunarele celor care detin silozurile", a spus Basescu.
Basescu face, de fapt, un apel la un regulament al Comisiei Europene (CE), care le permite fermierilor din tarile in curs de dezvoltare sa vanda graul la stat. Aceasta norma este aplicabila doar in cazul in care pretul graului scade sub 101,30 euro pe tona. "Nu stiu daca denumirea de rezerva de stat este cea mai potrivita. CE se refera la instituirea unui mecanism de interventie in cazul in care pretul graului scade sub 101,30 euro/tona. Cerealele care sunt cumparate pe baza acestei masuri urmeaza a fi depozitate in silozurile Asociatiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA)", ne-a declarat Gheorghe Albu, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii (MADR).
In cel mai bun an agricol din ultimii 15, fermierii sunt obligati sa vanda graul la un pret derizoriu, de 40 de bani pe kilogram, pret care