În următorii doi ani, Comisia Europeană va aloca 120 de milioane de euro pentru crearea unei bibliotece digitale europene. "Cărţi, muzică, tablouri, fotografii şi filme, diversitatea culturală a Europei la dispoziţia tuturor cetăţenilor printr-un simplu click şi prin intermediul unui portal unic", se arată într-un comunicat al CE.
Această bibliotecă care ar urma să permită accesul tuturor la patrimoniul cultural european ar putea deveni accesibilă din acestă toamnă. „Comisia a îndemnat statele membre să depună mai multe eforturi pentru a pune la dispoziţia europenilor, online, lucrări în format digital, astfel încât aceştia să poată căuta electronic informaţiile de care au nevoie pentru studiu, pentru munca lor sau pentru propria plăcere”, se arată în comunicat.
Materializarea proiectului necesită investiţii din partea instituţiilor naţionale, însă în prezent majoritatea ţărilor nu alocă digitalizării decât finanţări fragmentate, la scară mică. "Biblioteca digitală europeană va oferi cetăţenilor acces rapid şi uşor la lucrări europene de literatură şi artă, atât în ţara de reşedinţă a acestora, cât şi în străinătate. Astfel, un student ceh, de exemplu, va putea să caute informaţii în biblioteca din Marea Britanie fără să se deplaseze la Londra, aşa cum un iubitor de artă din Irlanda va putea fi cu un pas mai aproape de Mona Lisa fără să mai stea la coadă pentru a cumpăra un bilet de intrare la Luvru", a declarat Viviane Reding, Comisarul UE pentru Societatea informaţională şi media.
În acest sens, Slovenia a adoptat în 2007 o lege privind parteneriatul public-privat şi a reabilitat un vechi complex militar, pe care l-a transformat într-o unitate de digitalizare la scară largă, care utilizează sisteme robotizate pentru răsfoirea paginilor. Finlanda, Slovacia şi Lituania au utilizat fonduri structurale europene pentru a obţine finanţ