Rusia a continuat să adopte o atitudine intransigentă faţă de orice efort de calmare a situaţiei, întreprins fie de comunitatea internaţională, fie de Georgia. Autorităţilor de la Tbilisi, care au propus încetarea focului, ruşii le-au replicat că nici nu se gândesc la un asemenea gest, atâta vreme cât georgienii continuă atacul asupra Osetiei de Sud. Ulterior, preşedintele rus Dmitri Medvedev a detaliat că Rusia va face totul pentru “normalizarea situaţiei” în republica separatistă, dar că nu va rămâne “un observator pasiv” în Caucaz.
Nu stau cu mâinile în sân nici tinerii din Osetia de Nord, care se oferă voluntar cu zecile la centrul de recrutare din Vladikavkaz (Rusia), dornici să sară în apărarea “fraţilor” din Osetia de Sud. Alături de ei se oferă voluntari şi alţii, membri ai altor grupuri etnice din Caucaz şi nu numai.
Potrivit AFP, este vorba despre abhazi, daghestani, kabarzi, chiar şi persoane provenind din Serbia. Şi georgienii au “voluntarii” lor. Un oficial de rang înalt al statului major al forţelor armate ruse a dezvăluit că mai mulţi “străini” (cu alte cuvinte, mercenari) au luptat alături de georgieni în Osetia de Sud. “Da, participă efectiv la conflict de partea georgiană”, a spus Anatoli Nogoviţin, adjunct al şefului Statului Major al armatei ruse. Aceştia au paşapoarte străine, a precizat el, fără a oferi alte detalii.
Alte surse au indicat că printre aceştia s-ar afla ucraineni şi americani. Unele rapoarte sugerau chiar că aceşti voluntari ar fi de culoare. În plus, serviciul rus de securitate FSB a anunţat că ar fi arestat zece agenţi ai serviciilor georgiene, care pregăteau “acte teroriste” pe teritoriul Rusiei.
Schimb de replici între Rusia şi SUA
Pe plan diplomatic, tonul Rusiei s-a acutizat în dialogul cu Statele Unite, în timpul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU consacrat conflictului ruso-georgian. Am