Cei care au devenit studenti in anii '80 isi amintesc de forfota din jurul universitatilor in perioada admiterii. Zeci de mii de tineri din toate colturile tarii veneau in marile centre universitare pentru a-si incerca sansa. Multi veniti, putini alesi – examenul de admitere era, in genere, unul foarte dur. Acum, rectorii universitatilor ar dori sa se implice in organizarea examenului de Bacalaureat, pentru a-i conferi mai multa credibilitate. Rectorul Universitatii Politehnice Bucuresti si presedintele Consiliului National al Rectorilor, Ecaterina Andronescu, afirma ca experienta din timpul admiterii ar folosi acum. De aici a pornit discutia noastra despre un Bac mai credibil, dar si despre reorganizarea sistemului din educatie.
Ecaterina Andronescu, presedintele Consiliului National al Rectorilor, explica de ce examenul de Bac trebuie scos din licee si transferat in facultati
Ecaterina Andronescu si-a inceput activitatea didactica in 1972, la Facultatea de Chimie Industriala din cadrul Universitatii Politehnice din Bucuresti. Aici a fost, pe rand, asistent, sef de lucrari, conferentiar si profesor universitar. In 1982, isi sustine doctoratul in stiinta si ingineria materialelor oxidice. In 1994, a fost aleasa prodecan al Facultatii de Chimie Industriala la aceeasi universitate.
Doi ani mai tarziu, isi incepe activitatea politica in Partidul Democrat Social, prilej cu care devine parlamentar. In perioada 1996-2000, a fost secretar al Comisiei de invatamant din Camera Deputatilor. Intre anii 2000 si 2003, a fost ministrul Educatiei si Cercetarii.
In 2004, devine rectorul Universitatii Politehnice Bucuresti, functie pe care o detine si in prezent. In luna aprilie a acestui an, a fost realeasa presedintele Consiliului National al Rectorilor, unde are un mandat de patru ani.
Dupa 1989, Ecaterina Andronescu a urmat m