Cu doar câteva zile înaintea izbucnirii luptelor din Georgia, interesul Rusiei pentru regiunile separatiste rusofile era vizibil mai mult ca "soft power", prin numeroase investiţii sau
Cu doar câteva zile înaintea izbucnirii luptelor din Georgia, interesul Rusiei pentru regiunile separatiste rusofile era vizibil mai mult ca "soft power", prin numeroase investiţii sau acordarea de paşapoarte.
De exemplu, companii ruse pregăteau de zor Abhazia să participe la desfăşurarea Olimpiadei de Iarnă de la Soci, din 2014. Republica auto-proclamată considera JO o şansă de a arăta lumii că există. Lumea o descoperă acum pe harta războielor din Caucaz.
Suhumi, 20 iulie 2008 - Chiar dacă frumuseţea naturală abundă în această regiune separatistă de la Marea Neagră, peisajele nu sunt însoţite de un aeroport comercial sau de bancomate.
După o blocadă economică de 13 ani, puterea de cumpărare a localnicilor şi diversitatea produselor este limitată. Oficialii susţin că Abhazia are trei ani la dispoziţie să repare infrastructura, să-şi redeschidă aeroportul principal şi să-şi modernizeze hotelurile şi serviciile financiare.
Această muncă - în diferite forme şi cu o asistenţă rusă considerabilă - a început deja. În centrul oraşului Suhumi, capitala abhază, licăreşte o mică staţie de tren, lângă originalul din epoca lui Stalin, care aminteşte că regiunea era o destinaţie de vacanţă a epocii sovietice. Cu o sală de aşteptare pictată cu acuarele de Abhazia, staţia este opera Companiei de Transport Soci, o firmă privată ale cărei trenuri vor circula zilnic între Ochamchira, în sudul Abhaziei, şi Soci.
După trenuri, urmează avioanele. Aflat la capătul unui drum sinuos, bogat în vegetaţie sub-tropicală, Aeroportul Babushera din Sukhumi, închis după războiul din 1992-1993 cu Tbilisi, nu pare în măsură să primească regulat pasageri de zbor. Organizaţia int