Georgia si-a retras ieri trupele din regiunea separatista Osetia de Sud, si a anuntat ca este pregatita de negocieri cu Rusia dupa trei zile de conflicte in zona. O detensionare a situatiei in regiune este insa indepartata, dupa ce autoritatile de la Tbilisi au anuntat ca Rusia a intrat in Georgia si ataca orasul Gori.
Conflictul risca sa se amplifice, dupa ce liderii din Abhazia, o alta regiune separatista din Georgia, situata intre Rusia si Geogia, erau asteptati sa declare starea de razboi aseara.
Potrivit unor surse georgiene, Abhazia a trimis Rusia a trimis 1.000 de militari in defileul Kodori, care o separa de Georgia.
Potrivit unor surse georgiene 92 de persoane si-au pierdut viata, intre care 40 de civili, in vreme ce separatistii din Osetia si Rusia vorbesc de 1.500-2.000 de morti.
Razboiul din Osetia vine dupa o perioada tensionata in regiune, in ultima saptamana avand loc mai multe schimburi de focuri intre separatisti si autoritatile georgiene.
Separatistii din Osetia de Sud, care vorbesc o limba apropiata de cea iraniana si sunt traditional atasati de Rusia, au sustinut din 1989 separarea de Georgia.
Piata monetara a reactionat imediat ce Rusia a intervenit in conflictul dintre Georgia si Osetia de Sud, rubla depreciindu-se cu 1.3% fata de cosul euro-dolar. Rubla a atins punctul cel mai scazut din ultimii trei ani si jumatate dupa ce premierul Vladimir Putin a anuntat ca "razboiul a inceput" in Osetia de Sud.
"Disputa dintre cele doua parti a ranit sentimentele investitorilor din Rusia" si a "periclitat relatiile externe ale Rusiei, in special cu Vestul", a scris banca JP Morgan Chase investitorilor.
"Cu siguranta, un conflict nu ar beneficia de increderea investitorilor si va deschide dezbaterile cu privire la riscurile politice", se arata in comunicat. Rubla s-a depreciat cu pana la 1.3 procente fata de