Costurile de producţie au crescut atât de mult, încât producătorii nu vor putea ieftini alimentele Chiar dacă la toamnă vom avea mai multe cereale, legume şi fructe, preţurile
Costurile de producţie au crescut atât de mult, încât producătorii nu vor putea ieftini alimentele
Chiar dacă la toamnă vom avea mai multe cereale, legume şi fructe, preţurile produselor alimentare finite vor continua să crească din cauza costurilor ridicate.
De-a lungul ultimelor şase luni, preţurile de producţie - în special în industria alimentară - au crescut vertiginos, apropiindu-se de 20% în vara acestui an (faţă de creşterile de 8% din vara anului trecut). Iar costurile de producţie resimţite la nivelul procesatorilor au ajuns să depăşească pragul de creştere anuală de 10%.
Şi preţurile producţiei agricole (costurile lucrărilor specifice) au atins cote înalte: în cazul vegetalelor, creşterea anuală este de 30%, iar în cazul produselor de origine animală se apropie de 20%, astfel că media costurilor din această categorie oscilează în jurul valorii de 25%.
Cererea mare este favorabilă scumpirilor
Din datele prezentate în ultimul Raport al BNR asupra inflaţiei (în care sunt conţinute şi statisticile citate mai sus) reiese că energia şi carburanţii au fost principalii factori de creştere a costurilor de producţie.
În asemenea condiţii, e greu de crezut că producătorii, procesatorii şi, în continuare, comercianţii vor fi în măsură să ieftinească produsele alimentare doar pentru motivul că materia primă va exista din abundenţă.
Cel mult, putem spera că scumpirea alimentelor nu va mai fi atât de accentuată ca în prima jumătate a acestui an...De regulă, se spune că majorarea preţurilor este sancţionată de către clienţi şi cel care scumpeşte marfa riscă să piardă muşterii.
Însă, la noi, lucrurile stau puţin diferit: chiar pe fondul sc