În numai un an, dobânzile oferite la depozite au crescut cu 50%
Unele bănci oferă dobânzi mai avantajoase şi la economiile făcute în moneda europeană
Dacă în urmă cu un an prima grijă a bancherilor era să dea credite cât mai repede şi cât mai multe, acum situaţia s-a inversat dramatic. Bancherii se luptă acum să atragă câţi mai mulţi lei pentru a finanţa creditele acordate.
Concurenţa pe piaţa bancară s-a accentuat în ultima perioadă, pe piaţă existând jucători care oferă dobânzi de peste 11% pe an, în creştere cu circa 50% faţă de anul trecut, pentru a atrage mai mulţi clienţi şi a-i convinge să economisească mai mult.
BRD, a doua bancă din sistem dupa active, oferă la produsele de economisire dedicate persoanelor fizice o dobândă fixă anuală care urcă până la 10,5% (lei), 4,25% (euro), 3,5% (dolari) pentru un termen de 12 luni şi o sumă minimă economisită de 1.000 de lei sau 10.000 de euro. Totodată, Alpha Bank a majorat dobânzile remunerate la certificatele de depozit pe şase luni în lei, la 11,5% pe an, o mişcare similară fiind operată şi pentru euro, dobânda ajungând acum la 5,25% pe an, pentru depozitele pe trei şi şase luni.
BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă după active, a majorat la 4,75% pe an dobânda la depozitele în euro constituite pe trei luni, respectiv la 5% pe an la depozitele pe un an.
Şi băncile din eşalonul doi au majorat dobânzile la lei, banca Carpatica plătind dobânzi cuprinse între 7% pe an (pentru scadenţa de o lună) şi 10,5% pe an. Dobânzile pentru o perioadă de 12 luni, atât la certificate de depozit, cât şi la alte produse de economisire în general, sunt mai mici, dat fiind contextul actual în care băncile luptă pentru lichidităţi pe termen scurt şi mediu.
La vânătoare de dobânzi
În aceste condiţii, constituirea unui depozit poate deveni pentru client o adevărată vânătoare de dobânz