Producătorii acuză procesatorii că folosesc grâu la costuri tot mai mici, dar menţin ridicate preţurile produselor finite Procesatorii susţin că pâinea de acum încă se mai fabrică
Producătorii acuză procesatorii că folosesc grâu la costuri tot mai mici, dar menţin ridicate preţurile produselor finite
Procesatorii susţin că pâinea de acum încă se mai fabrică din grâul vechi, de anul trecut, pe care l-au cumpărat la preţuri ridicate.
Producătorii agricoli şi procesatorii reaprind controversele care se ţes în jurul preţului grâului. Conducerea Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli (FNPAR) susţine că procesatorii le oferă producătorilor circa 0,35 lei pe kilogramul de grâu faţă de aproximativ 0,9 lei cât ofereau în primăvară, însă preţul pâinii se meţine la fel de ridicat.
"În primăvară, grâul se vindea şi cu 0,9 de lei/kilogram. Acum se oferă doar 0,35 lei, dar pâinea se vinde la preţuri mai ridicate ca în primăvară", a declarat, pentru NewsIn, directorul executiv al FNPAR, Dan Botănoiu.
Pe de altă parte, Marcel Cucu - preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) - ne-a declarat că niciodată ieftinirea grâului nu a fost urmată de o ieftinire a produselor finite, mai ales a pâinii, cu toate că poderea materiei prime este de 60% în preţul final.
Preţul final al pâinii este însă sensibil influenţat de alţi factori, precum salariile plătite angajaţilor sau scumpirile la utilităţi.
Grâul vine din vechea recoltă
Procesatorii resping acuzaţiile fermierilor. Viorel Marin - preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie (ANAMOB) - ne-a declarat că, în acest moment, nu se poate vorbi de grâu nou pentru panificaţie. "Grâul după recoltare nu poate fi utilizat pentru pâine decât după 30-50 de zile. În acest moment nu există grâu de panificaţie, ci doar grâu fura