Potenţialii clienţi au o mare dilemă: să cumpere acum sau să mai aştepte o eventuală ieftinire
Băncile susţin că noile norme BNR ar putea afecta creditele ipotecare
Blocajul tranzacţiilor imobiliare de care vorbeau la începutul anului, prin birouri, oficialii băncilor, notarii şi dezvoltatorii şi-a arătat primele efecte, unele bune, altele periculoase. Primul dintre cele bune este scăderea, ponderată, a preţurilor unora dintre apartamentele vechi din Capitală. În mod normal, acest lucru ar fi trebuit să echivaleze cu un nou val de cereri, care să susţină preţul. Analiştii imobiliari însă au atras atenţia că potenţialii clienţi, obişnuiţi numai cu scumpiri, preferă acum să stea deoparte şi să aştepte noi semnale de ieftinire a locuinţelor.
Un efect periculos este interpretarea scăderii cererii, la apartamente noi de această dată, de către dezvoltatori. Recent, un analist imobiliar atrăgea atenţia că unii dezvoltatori ar putea renunţa la proiectele anunţate, ceea ce ar însemna că oferta va scădea, clienţii fiind obligaţi să se îndrepte din nou spre apartamentele vechi.
La aşteptarea unui preţ mai mic se mai adaugă o altă problemă: facilitatea obţinerii unui credit, pentru că sunt destul de puţine cazuri în care tranzacţiile se fac cu banii jos. Pentru un credit ipotecar pentru o sumă care să permită achiziţionarea unui apartament în Capitală, un apartament cu două camere într-o zonă mai bună, de exemplu, este nevoie de un venit net de 4.000 de lei pe familie, adică echivalentul a mai mult de trei salarii medii pe economie. O altă problemă, destul de importantă, este cea a condiţiilor de acordare a creditelor, care s-ar putea înăspri.
Băncile se tem că noile reguli le vor rări clienţii de credite ipotecare
Exemplu de mai sus, cu un venit necesar de minimum 4.000 lei pe lună pentru credit, este valabil în cazul unui grad de