Graba preşedintelui Mihail Saakaşvili de a forţa ocuparea regiunii separatiste Osetia de Sud, amendată de majoritatea analiştilor, a servit până la urmă scopurilor Moscovei. Strategia
Graba preşedintelui Mihail Saakaşvili de a forţa ocuparea regiunii separatiste Osetia de Sud, amendată de majoritatea analiştilor, a servit până la urmă scopurilor Moscovei.
Strategia georgiană, care miza pe o reacţie de susţinere a Occidentului, interesat să sprijine o alternativă la tranzitul de hidrocarburi, controlat de Rusia, a dat greş.
În afara condamnărilor de rigoare şi a apelurilor la încetarea ostilităţilor, nimeni nu s-a încumetat să se amestece, direct şi decisiv, de partea Georgiei, în acest conflict.
Ipotetica alternativă de tranzit a hidrocarburilor, printr-o regiune sfâşiată de tulburări şi curente separatiste, nu a convins Vestul.
Dezamăgit de reacţia occidentalilor, preşedintele Saakaşvili a bătut în retragere, anunţând că îşi retrage trupele din Osetia de Sud.
În pofida gestului, Rusia a continuat să pedepsească Georgia, ultimele bombe căzând la periferia capitalei georgiene Tbilisi. În doar trei zile, acest război, disproporţionat, a făcut deja câteva sute de victime - mii, după alte surse.
Rusia a vrut să arate că rămâne singura alternativă pentru tranzitul de hidrocarburi către Europa
Moscova profită de lipsa de voinţă sau de incapacitatea de reacţie a organizaţiilor internaţionale pentru a arăta că zona Caucazului rămâne în sfera ei de influenţă.
Rusia vrea să demonstreze prin conflictul din Osetia de Sud că Georgia nu este o alternativă serioasă pentru tranzitul de hidrocarburi, asupra căruia Moscova deţine în prezent monopolul.
Obiectivul Moscovei "nu este poate controlul direct al regiunii, dar, în orice caz, Moscova vrea să demonstreze că această regiune este în continuar