Lipsa vitaminei D din organism poate determina o creştere cu 27% a ratei mortalităţii, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, care coroborează şi rezultatele altor lucrări ce arată rolul important jucat de această substanţă în organism. Vitamina D poate fi obţinută prin consumul de peşte. Totodată, o sursă importantă de vitamina D o reprezintă expunerea la soare timp de 10-15 minute la soare în fiecare zi.
Cercetătorii de la Facultatea de medicină Johns Hopkins (Maryland) au analizat un eşantion de 13.000 de bărbaţi şi femei care aveau o stare bună de sănătate şi care au luat parte la un studiu naţional ce avea ca obiectiv compararea riscurilor mortalităţii la persoanele cu nivel scăzut de vitamina D în organism şi la cele care aveau în corp o cantitate normală din această substanţă.
Dintre cei 1.800 de participanţi decedaţi până la 31 decembrie 2000, circa 700 sufereau de maladii cardiovasculare, iar 400 prezentau un deficit de vitamina D. Riscul de deces a fost cu 27% mai mare la persoanele în organismul cărora vitamina nu se găsea în cantităţi suficiente. Numărul deceselor survenite în urma crizelor cardiace nu a fost suficient de mare în cadrul grupului pentru a se putea stabili ştiinţific o legătură între cauză şi lipsa vitaminei D, au explicat autorii studiului, publicat în revista Archives of Internal Medicine, pe 11 august.
Cancer la sân şi depresii
În studiul recent se arată clar că există o legătură între nivelul scăzut de vitamina D în sânge şi creşterea incidenţei cancerului la sân şi a depresiei în cazul persoanelor în vârstă.
Un studiu publicat anterior de echipa de la Johns Hopkins a stabilit o legătură posibilă între creşterea cu 80% a riscului de boli arteriale şi deficitul de vitamina D. „Rezultatul studiilor noastre arată mai clar că bărbaţii şi femeile trebuie să îşi monitorizeze îndeaproape nivelul