Site-ul europeana.eu va cuprinde, in mai putin de trei luni, doua milioane de documente din patrimoniul cultural european, iar pana in 2010, sase milioane de documente.
De la incunabule la arii celebre in interpretari clasice, un intreg tezaur european va putea fi studiat prin accesarea noii biblioteci digitale, informeaza Le Figaro in editia electronica.
Pana in anul 2010, Comisia Europeana va aloca 120 de milioane de euro pentru acest proiect, o mare parte din acesti bani urmand sa ajunga la tarile membre UE si sa fie folositi pentru digitalizarea cat mai multor carti, melodii, tablouri, fotografii si filme.
CE incurajeaza statele membre sa-si sporeasca eforturile pentru a face disponibile lucrari in format digital, astfel incat europenii sa poata accesa informatiile de care au nevoie.
"Biblioteca digitala europeana le va oferi cetatenilor acces rapid si usor la lucrari europene din domeniul artei ", sustine Viviane Reding, comisarul european pentru societate informationala si media.
Bibliotecile nationale din statele UE detin un total de 2,5 milioane de carti, dintre care mai putin de 1% sub forma digitala.
Slovenia a muncit cel mai mult, mai subliniaza autoritatile de la Bruxelles. Primul pas a fost facut chiar de la inceputul anului 2007, cand Guvernul de la Ljublijana a adoptat o lege prin care ofera oportunitati de promovare privata a proiectelor de digitalizare in institutiile publice.
Tot fruntase in ceea ce priveste biblioteca digitala sunt si autoritatile de la Bratislava, care au dispus reabilitarea unui complex militar pe care l-au transformat intr-o unitate de digitalizare la scara larga, ce utilizeaza sisteme robotizate pentru rasfoirea paginilor.
Biblioteca digitala europeana face parte din Initiativa 2010, adoptata de Comisia Europeana la 1 iunie 2005, car