Marinatele reprezintă cea mai bună soluţie pentru a da o aromă deosebită cărnii sau peştelui. Puteţi prepara, în funcţie de preferinţele dumneavoastră culinare, dar şi de produsele pe care le aveţi în bucătărie, marinate condimentate, picante, dulci sau exotice.Unele metode de coacere a cărnii tind să o deshidrateze. De asemenea, expunerea la temperaturi prea ridicate poate afecta consistenţa sau gustul acesteia. Anumite tipuri de carne, în schimb, au tendinţa de a se usca în momentul prăjirii (vânatul), iar altele trebuie să fie tratate în prealabil, pentru a scăpa de gustul neplăcut (carnea de oaie). În mod tradiţional, marinatele se fac pe bază de ulei de măsline, însă puteţi folosi şi alt fel de ulei, cum ar fi cel de susan, sau puteţi înlocui uleiul cu alte ingrediente lichide, cum sunt sosul de soia, vinul roşu sau alb, oţetul, iaurtul, mierea, sucul de lămâie sau de portocale etc. Puteţi, de asemenea, realiza nenumărate combinaţii de ingrediente. Esenţial este să preparaţi o cantitate suficientă de marinată, pentru ca aceasta să acopere complet carnea. Cantitatea ideală este de cel puţin 250 de mililitri de marinată pentru un kilogram de carne.
Ce se pune în marinată? Pentru o marinată simplă este suficient să amestecaţi plante aromate cu ulei de măsline. Puteţi, de asemenea, să adăugaţi condimente precum muştar, usturoi, piper, ghimbir sau boia. Totodată, vă puteţi folosi de legumele pe care le aveţi la dispoziţie (morcovi, roşii sau ţelină), pe care să le tăiaţi în bucăţi mici şi care vor aroma şi mai mult marinata dumneavoastră. Nu ezitaţi să puneţi boabe de porumb şi nu uitaţi de sucul de lămâie, care este ideal pentru marinarea peştelui.
Cât timp trebuie să aşteptăm? Cu cât se lasă mai mult carnea la marinat, cu atât ea se va impregna mai bine cu savoarea produselor pe care le-aţi folosit. O puteţi lăsa câteva zile - mai ales dacă aţi fo