De mai multi ani, previziunile demografice arata ca pana in 2050 populatia activa din UE va scadea cu 48-50 de milioane de persoane. Ceea ce reprezinta un real pericol pentru economia Uniunii. De prin 2005 se discuta despre posibilitatea ca UE sa-si acopere deficitul de forta de munca si sa se salveze economic prin atragerea lucratorilor cu inalta calificare din afara spatiului comunitar.
Evident, e vorba de persoane din tari in curs de dezvoltare. In acest domeniu, UE este mult in urma marilor economii. Daca in SUA lucratorii ne-cetateni cu calificare superioara reprezinta 3% din totalul fortei de munca, iar in Canada chiar 7%, in UE ei nu constituie decat 1,7%.
Sa nu-si inchipuie cineva ca initiativa de atragere a lucratorilor cu inalta calificare are ceva altruist, ca cineva s-a preocupat sa ofere celor cu calificare superioara sau cu o experienta bogata posibilitatea unei vieti mai bune sau de a se realiza profesional intr-o tara UE. Acestea ar putea fi consecinte (vom vedea daca si in ce conditii), dar ideea de baza este sa se salveze economia UE. Ca sa se gaseasca si o justificare eleganta a initiativei, se vorbeste despre necesitatea de a avea o forta de munca de inalta calificare si usor adaptabila pentru a atinge un inalt nivel de productivitate si inovare, ceea ce constituie unul din obiectivele Strategiei de la Lisabona. Frumoase cuvinte, nu-i asa? Numai de s-ar regasi acest spirit si in directiva care va fi adoptata in curand.
Propunerea Comisiei Europene In octombrie 2007, Comisia Europeana a elaborat propunerea pentru sistemul Cartii albastre (« Blue Card »), avand drept scop principal asigurarea unui acces mai mare la piata muncii din UE pentru cetatenii din spatiul extracomunitar. Un alt scop este reducerea diferentelor existente azi intre legislatiile si practicile, foarte diferite, ale celor 27 de state membre. @N_P