Partidele politice prezente, marti, la consultarile de la Cotroceni au cazut de acord ca incetarea monitorizarii pe justitie a Comisiei Europene este un obiectiv national si trebuie depuse "toate eforturile" pentru ca ea sa inceteze. Concret insa, partidele vad diferit aceste eforturi. In timp ce PSD, PNL si UDMR vor ca in septembrie sa fie modificata procedura de numire a procurorilor sefi, PD-L se opune acestui lucru. Avizarea urmaririi penale a demnitarilor anchetati este considerata de PD-L ca un prim pas spre ridicarea monitorizarii, iar PNL si PRM au anuntat ca vor vota favorabil, dar PSD si UDMR spun ca vor vota potrivit “constiintei si raportului comisiei speciale”.
“Este obiectiv national ca Romania sa scape anul viitor de acest statut nedemn si umilitor de tara monitorizata”, a spus Mircea Geoana la iesirea de la consultarile de Cotroceni. Este pozitia pe care s-au plasat declarativ toate partidele care au dat curs invitatiei sefului statului de a discuta raportul pe justitie al Comisiei Europene si de a gasi solutii pentru iesirea de sub monitorizare.
"Monitorizarea nu va disparea decit daca vor fi îndeplinite toate obligatiile asumate fata de UE. Clasa politica nu poate pretinde ca lucrurile semnalate in raport nu exista", a spus Basescu, atragind atentia asupra faptului ca Parlamentul este vinovat de politizarea luptei impotriva coruptiei.
Partidele vad insa diferit atit depolitizarea justitiei, cit si modalitatile de a indeplini obligatiile ce revin din cele patru banchmarkuri ale Comisiei Europene.
1. PSD vrea numirea pina la 1 septembrie a unui nou sef la DNA
Mircea Geoana sustine ca PSD “este in favoarea unor actiuni energice pentru a depasi aceasta situatie”, care in opinia sa este “confirmarea esecului luptei impotriva coruptiei”.
Liderul PSD a spus ca a cerut presedintelui sa nu