Lansat în urmă cu un an, satelitul de observaţie Jason-2 a reuşit deja să realizeze primele sale cartografii oceanice. Misiunea lui Jason-2 este să realizeze “hărţi” oceanice – care să cuprindă topografia la nivelul mării, înălţimea şi distribuţia valurilor, dar şi viteza vânturilor, potrivit Futura Sciences. Satelitul orbitează la o distanţă de 1336 de km de suprafaţa mării şi la o inclinaţie de 60 de grade. Jason-2 îşi urmăreşte de fapt în mod foarte exact “predecesorul”, satelitul Jason-1. Astfel, el poate distinge variaţiile, chiar şi pe cele minime, în evoluţia climatului oceanic. Cu ajutorul său vor deveni mai exacte previziunile meteorologice şi oceanografice.
În timpul misiunilor precedente, datele transmise de sateliţi au arătat că nivelul mediu al suprafeţei oceanelor a crescut cu aproximativ 3 milimetri pe an, începând din 1993 (ceea ce înseamnă dublu faţă secolul al XX-lea). Jason-2 trece de şapte ori pe zi pe deasupra staţiei receptoare de la Usingen (Germania), unde se aleg informaţiile ce vor fi utilizate. Misiunea al cărei pilon este satelitul Jason-2 este realizată în cooperare de Cnes (Centrul Naţional Spaţial francez, care a furnizat satelitul), Eumetsat (Organizaţia Europeană pentru Exploatarea sateliţilor meteorologici) şi NASA, care a asigurat lansarea aparatului. (E.F.)
Lansat în urmă cu un an, satelitul de observaţie Jason-2 a reuşit deja să realizeze primele sale cartografii oceanice. Misiunea lui Jason-2 este să realizeze “hărţi” oceanice – care să cuprindă topografia la nivelul mării, înălţimea şi distribuţia valurilor, dar şi viteza vânturilor, potrivit Futura Sciences. Satelitul orbitează la o distanţă de 1336 de km de suprafaţa mării şi la o inclinaţie de 60 de grade. Jason-2 îşi urmăreşte de fapt în mod foarte exact “predecesorul”, satelitul Jason-1. Astfel, el poate distinge variaţiile, chiar şi pe cele min