» La Damuc, in judetul Neamt, taierea padurilor continua sa fie o afacere. Gaterele insirate pe vaile comunei functioneza nestingherite. Comuna si-a dobandit o faima trista dupa ce justitia a incercat sa pedepseasca jefuirea a peste o suta de hectare de padure de catre o retea de falsificatori de acte. Cu acte false, diferite persoane sus-puse, printre care politisti, functionari din primarii si magistrati, intrau in stapanirea padurii si o taiau la ras.
Desi au trecut aproape zece ani de la incercarea de a gasi vinovatii, padurea ramane defrisata, iar statul, cu paguba. Ancheta desfasurata initial de procurorul militar Vasile Doana nu a condus la nici o condamnare notabila, ba, din contra, statul a fost obligat intre timp de instanta sa acorde despagubiri de mai multe zeci de miliarde de lei vechi persoanelor cercetate pentru falsurile si defrisarile facute in acest caz. Mai mult, unul dintre politistii cercetati pentru apartenenta sa la aceasta afacere vrea sa obtina o sentinta de la CEDO prin care sa primeasca despagubiri substantiale de la statul roman.
Povestea masacrului forestier de la Damuc incepe imediat dupa aparitia Legii 18 din 1991. Padurea exista din belsug la Damuc. Din cele 16.199 de hectare pe care se intinde comuna, 9.023 de hectare erau ocupate de padure. Dorinta de imbogatire rapida a unora a fost mai puternica decat grija organelor statului pentru chestiuni precum prescriptia dreptului la actiune, probatiunea dreptului de proprietate, verificarea valabilitatii actelor produse ca dovezi. "In perioada 1992-2004, au fost defrisate aproximativ 150 de hectare de padure, proprietate particulara, pe raza comunei Damuc, conform unei situatii, intocmite la inceputul anului 2005, referitoare la suprafetele care necesitau a fi impadurite.
Intre timp, padurea de pe aceste suprafete s-a regenerat in mod natural. Insa aceasta padur