116 mii de lei pe zi. Atat ne-a costat in primul semestru al anului razboiul din Irak. Suma alocata pentru intregul an se ridica la aproximativ 46 de milioane de lei, adica jumatate din cheltuielile de anul trecut. Banii sunt dati pe transport, hrana, echipamente militare, dar si pe diurne, informeaza The Money Channel. Recent, Guvernul a aprobat majorarea acestora la aproape 90 de euro. Este motivul pentru care, desi pericolele sunt mari, multi soldati prefera sa ramana in teatrele de razboi.
Dati un leu pentru Ateneu s-a transformat in zilele noastre in "dati un leu pentru Irak"! Asta pentru ca fiecare roman a contribuit - in primul semestru al acestui an - cu un leu la razboiul din Irak. Suma pare a fi in scadere daca tinem cont de faptul ca in 2007, acelasi roman a platit 4 lei pe zi. Chiar si asa, ea trebuie justificata, mai ales ca vorbim despre bani publici.
Potrivit Ministerului Apararii, "defalcarea acestor fonduri utilizate constituie informatii clasificate si, conform prevederilor Legii nr.544/2001, art. 12, alin. (1), lit. a) sunt exceptate de la liberul acces al persoanelor". Putem insa sa intuim traseul banilor spre Irak: pe langa diurne, bugetul prevazut de Ministerul Apararii mai trebuie sa acopere transportul soldatilor, hrana si cazarea lor, echipamentele militare, dar si asigurarile pentru tehnica de lupta si cele de viata. In cifre, asta inseamna aproape 46 de milioane de lei, respectiv suma prevazuta anul acesta pentru Irak.
Cifrele sunt considerabil mai mici fata de cele din 2007, cand Apararea a pus la dispozitia trupelor din Irak peste 88 de milioane de lei. Nu mai vorbim de 2004, varful contributiei in bani a Romaniei la razboi - peste 126 de milioane de lei, adica 5,5 lei de roman. Din datele oficiale prezentate de autoritati, in acest moment in Irak Romania are 501 militari. Numarul lor ar putea scadea din 2