Numărul de ore în învăţămâtul preuniversitar va fi redus la cel mult patru ore pentru şcolari, patru sau cinci ore pentru elevii de la gimnaziu şi cel mult şase ore pentru liceeni Un
Numărul de ore în învăţămâtul preuniversitar va fi redus la cel mult patru ore pentru şcolari, patru sau cinci ore pentru elevii de la gimnaziu şi cel mult şase ore pentru liceeni Un proiect de ordin al Ministerului Sănătăţii, supus ieri dezbaterii publice pe site-ul instituţiei, reglementează condiţiile în care elevii trebuie să înveţe pentru a fi performanţi.
Actul normativ prevede reducerea numărului de ore în învăţămâtul preuniversitar la cel mult patru ore pentru şcolari, patru sau cinci ore pentru elevii de la gimnaziu şi la cel mult şase ore pentru liceeni. Documentul reglementează şi modul în care ar trebui stabilit orarul elevilor.
Astfel, aceştia nu vor mai avea două ore consecutive la aceeaşi materie, nu vor avea mai mult de două teze pe săptămână, nu vor mai da lucrări de control luni şi vineri şi nici nu vor mai avea două zile consecutive în care să fie obligaţi să dea lucrare de control.
Mai mult, ora de educaţie fizică nu va mai fi ultima, iar orele de desen vor trebui programate astfel încât elevii să beneficieze de lumină naturală. Potrivit aceluiaşi ordin, şcolarii din primele două clase nu vor mai face scriere la prima oră.
Şcoli amplasate în zone fără poluare şi zgomot
Prin acelaşi ordin, privind normelor de igienă din unităţile pentru protecţia, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor, MS stabileşte că numărul de copii dintr-o grupă de grădiniţă nu trebuie să depăşească 20, iar în ciclul primar nu trebuie să fie peste 25 de şcolari într-o clasă.
În creşe, numărul maxim admis este de 15 copii- la sugari şi de 20 de copii la celelalte vârste antepreşcolare. Numărul elevilor din clasele gimnaziale, liceale şi profesion