Bombardamentele au continuat ieri in Caucaz in ciuda discutiilor despre un armistitiu intre Georgia si Rusia, intermediat de ministrul francez de externe Bernard Kouchner si de omologul sau finlandez Alexandru Stubb. Rusia a respins oferta de pace a Georg
Georgia reprezinta un teritoriu cheie pentru conductele energetice alternative, destinate reducerii dependentei Occidentului fata de resursele energetice ruse din Rusia. Teritoriul georgian este traversat in prezent de conductele petroliere Baku-Tbilisi-Ceyhan si Baku-Supsa, dar si de gazoductul Baku-Tbilisi-Erzurum.
In acest context agitat, presedintele georgian Mihail Saakasvili, dar si unii comentatori occidentali, au acuzat Rusia ca profita de razboi pentru a distruge conductele alternative.
"Obiectivul lor nu a fost Osetia de Sud, ci controlul asupra rutelor energetice", a declarat ieri Saakasvili. Rusia a negat acuzatiile.
Georgia a anuntat ieri ca a redus cu 30% volumul livrarilor de gaz rusesc catre Armenia, care tranziteaza teritoriul sau.
La finele anilor '90, Georgia a fost preferata pentru realizarea celor doua conducte, pentru ca era stabila politic, spre deosebire de Armenia, care se invecineaza cu Azerbaidjan, Turcia si Georgia. Turcia si Armenia au vechi diferende politice, legate de genocidul armean, iar provincia separatista Nagorno-Karabah tine departe de compromisuri Azerbaidjan si Armenia.
Conducta de petrol Baku - Tbilisi - Ceyhan (BTC) este a doua ca lungime in lume, cu 1.768 de kilometri si face legatura intre Marea Caspica si Mediterana. Are o capacitate de 10 milioane de barili, iar petrolul care pleaca din Azerbaidjan este transportat cu o viteza de 2 metri pe secunda.
Conducta este programata sa lucreze la capacitate maxima in 2009, cand va transporta 1 milion de barili pe zi.
Conducta de petrol este proprietatea unui consortiu d