Doar 10 muncitori români au revenit la Cluj, după două burse ale locurilor de muncă organizate pentru euronavetişti în peninsula Iberică Criza economică din Spania i-a afectat pe mulţi Doar 10 muncitori români au revenit la Cluj, după două burse ale locurilor de muncă organizate pentru euronavetişti în peninsula Iberică
Criza economică din Spania i-a afectat pe mulţi dintre euronavetiştii români. Totuşi, salariul "de zece ori mai mic" în ţară îi face pe câţiva să revină acasă.
Potrivit directorului Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don, doar zece clujeni s-au întors în România din Spania, deşi autorităţile au organizat două burse ale locurilor de muncă în Spania.
Una dintre ele a avut loc la Castellon, între 12 şi 13 aprilie, iar cealaltă în 28 iunie, la Alcala de Henares. "Avem semnale că vor veni mai mulţi din toamnă", a spus Don. Există însă mulţi clujeni care s-au întors în ţară, fără a fi trecuţi în scriptele AJOFM, deoarece în aceste statistici figurează doar cei ce şi-au căutat de lucru prin intermediul agenţiei.
"M-am săturat de străinătate"
Plecat cu tot cu familie, Cătălin Ungur a lucrat ca faianţar în Spania timp de şapte ani. De mai bine de două luni, s-a întors în România şi s-a angajat la o firmă de construcţii din Cluj. "M-am săturat de străinătate, am strâns destul şi vreau ca fetele mele să înveţe în România", a motivat Cătălin.
Acesta a povestit că în Spania "nivelul de trai este mult mai ridicat", iar câştigul său lunar ajungea la 2.200 de euro. "Aici am un salariu de 900 de lei (cca. 260 de euro - n.r.), dar vreau să plec de la firmă şi să lucrez ca persoană fizică autorizată", a explicat Cătălin.
El a mai dezvăluit că mulţi români stabiliţi în Spania şi-au cumpărat apartamente şi acum, chiar dacă ar vrea să se întoarcă, nu-şi pot vinde imobilele pentru a-şi ach