Corectiile bursiere fac bancile autohtone mai vulnerabile in fata unor preluari ostile din partea investitorilor strategici, concretizarea acestor strategii este insa dependenta de forta actionarilor, spune Nicolaie Hoanta, director general la Banca Comer
Declinul Bursei din ultimul an a adus cotatiile actiunilor la minime istorice, multi dintre investitori preferand sa vanda de teama unor scaderi si mai puternice. In acest context, intentiile de preluare a unor emitenti autohtoni devin tot mai agresive, principalele tinte fiind in special cele doua banci locale listate - Banca Comerciala Carpatica si Banca Transilvania.
"Concretizarea unor strategii de preluare, pe fondul fortarii sistematice a scaderii preturilor la actiunile urmarite, este dependenta si de forta si disponibilitatea detinatorilor de actiuni. Daca ei sunt constienti de strategie si nu sunt foarte dependenti de veniturile asteptate de la investitia in titluri bursiere, atunci o astfel de strategie este sortita esecului", spune Nicolaie Hoanta, directorul general la bancii (simbol bursier BCC).
La sfarsitul lunii iunie, au existat zvonuri privind o posibila preluare a Bancii Comerciale Carpatica de catre Commerzbank, a doua mare banca germana din punct de vedere al activelor. Valoarea bancii a fost estimata pe 25 iunie la 1,8 - 2 miliarde de lei (500 - 550 milioane de euro). In momentul aparitiei stirii, actiunile BCC inregistrau o pierdere de 3,18%, valoarea unei actiuni ridicandu-se la 0,2130 lei/actiune. Dupa aparitia stirii, actiunile Carpatica au castigat 15%. Reprezentantii institutiei bancare au infirmat ulterior zvonurile privind preluarea, argumentand ca banca deruleaza parteneriate cu multe institutii financiar-bancare internationale, cel mai vechi partener extern fiind Commerzbank.
Banca Comerciala Carpatica este controlata de omul de afaceri Ilie Carabul