Acesta este tabloul alegerilor locale din vară, realizat de Institutul pentru Politici Publice. La două luni de la încheierea scrutinului, reprezentanţii institutului au încercat să surprindă principalele caracteristici ale acestui proces electoral, insistând asupra deficienţelor identificate. Sursa: EVZ Astfel, coordonatorul acestui studiu, Elena Iorga, a subliniat faptul că apatia civică a fost un fenomen generalizat la nivelul întregii societăţi.
"Alegători blazaţi care au acordat un vot conformist puterii în cele mai multe cazuri, organizaţii neguvernamentale prea puţin interesate de corectitudinea procesului electoral şi presa care a întreţinut controversata teză a blatului politic între candidaţi, acesta din urmă fiind laitmotivul lunii mai", a detaliat Iorga.
Traficul din Bucureşti, o temă obsesivă O altă concluzie a raportului constă în "vânzarea" către electorat a candidaţilor cu teme identic-obsesive.
"Gândiţi-vă doar la campania pe care am avut-o în Bucureşti, unde, de la stânga la dreapta spectrului politic, singura problemă pe care am văzut-o la televizor a fost traficul din Bucureşti. Este o problemă importantă, însă este dificil să te poziţionez din punct de vedere ideologic, politic, utilizând obsesiv o singură temă. Au existat şi candidaţi care au încercat să mai schimbe temele de discuţii. Am un exemplu, nu tocmai fericit, al candidatului PDL la primăria municipiului Iaşi, care a menţionat în programul său faptul că îşi propune ca Politehnica Iaşi să se califice în Cupele Europene. Considerăm că atât platformele partidelor au fost identice, cât şi programele individuale ale candidaţilor, fapt care a făcut ca misiunea cetăţeanului la vot să fie una dificilă", a explicat Elena Iorga. Autoritatea fără autoritate Potrivit IPP, probleme au fost şi la nivelul instituţiei însărcinate cu managementul electoral