» Inflatia anuala a urcat in iulie, conform asteptarilor, pana la cel mai inalt nivel al ultimilor trei ani, dirijata de scumpirea facturilor de gaze si energie electrica.
Preturile de consum au crescut cu 0,69% in iulie, iar inflatia anuala s-a accelerat pana la 9,04%, potrivit Institutului National de Statistica (INS).
Totusi, inflatia anuala s-a situat sub nivelul prognozat de cei mai multi analisti, cuprins intre 9,2 si 9,4%, datorita ieftinirilor peste asteptari la fructe si legume si scaderii tarifelor la biletele de avion si a facturii la telefon pe fondul aprecierii monedei nationale in raport cu euro. "Faptul ca inflatia a atins un maxim in iulie era previzibil, surpriza venind din faptul ca s-a situat sub nivelul asteptat de piata.
Anul agricol bun incepe deja sa-si puna amprenta asupra preturilor la legume si fructe, care au coborat cu peste 6% in iulie. Agricultura nu numai ca va contribui la cresterea PIB, dar are deja impact asupra inflatiei si, in conditiile unui curs de schimb stabil, ar putea conduce chiar la deflatie in august. si in iulie am fi avut deflatie daca nu ar fi urcat preturile administrate. Cu un an agricol bun, un curs relativ stabil si un pret al petrolului sub nivelul de 140 dolari/baril am putea avea o inflatie anuala sub 6,6%, cat prognozeaza BNR", a spus Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
In luna iulie inflatia a urcat exclusiv din cauza scumpirilor cu 12,53% la gaze si cu 4,5% la energie electrica, preturi care, dupa cum se stie, sunt administrate de stat. Scumpiri mai consistente pe partea marfurilor nealimentare s-au inregistrat, de asemenea, la tigari (cu 3,66%), determinate, in special, de majorarea accizelor la tutun, si la combustibili (cu 1,37%). "Pe rate anuale, preturile administrate au urcat consistent fata de luna anterioara, dar evolutia a fost compensata partial de cursul de