Specialistii spun ca gazoductul Nabucco, considerat a fi una dintre putinele sanse ale Europei de a scapa de dependenta de importurile de gaze rusesti, nu este afectat de situatia din Georgia dupa atacul Rusiei.
Desi gazele din regiunea caspica, respectiv din Azerbaidjan, Turkmenistan sau Kazahstan, ar urma sa fie aduse in Turcia si mai apoi in Europa via Georgia, ca singura ruta de a a ocoli Rusia, atat reprezentantii gazoductului Nabucco, cat si companiile implicate spun ca proiectul nu se afla in pericol, acesta fiind un plan pe termen lung, in timp ce razboiul ar putea fi o problema de cateva zile.
"Pregatirea si planurile pentru Nabucco nu sunt afectate direct de razboiul din Georgia care afecteaza partial infrastructura energetica", spune Bayer Mihaly, purtatorul de cuvant al Nabucco. "Speram ca acesta va fi un razboi doar de cateva zile, in timp ce proiectul Nabucco este unul pe termen lung", a mai precizat acesta.
"Nu ne asteptam sa vedem vreun impact asupra gazoductului Nabucco", spun reprezentantii grupului petrolier austriac OMV, parte a consortiului de firme care va realiza Nabucco. Alaturi de OMV, din acet proiect mai fac parte BOTAS (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), MOL (Ungaria), Transgaz (Romania) si RWE (Germania).
Proiectul gazoductului Nabucco, despre care se discuta de mai bine de opt ani, este initiativa europeana fata de dependenta extrem de ridicata din acest moment fata de importurile de gaz din Rusia. Gazoductul va conecta Turcia de Austria, trecand prin Bulgaria, Romania si Ungaria.
Nabucco isi propune sa aduca gaz din regiunea caspica, respectiv Azerbaidjan, Turkmenistan si Kazahstan, din Egipt, Iran si chiar din Irak. Investitia se va ridica la 7,9 miliarde de euro in 3.300 de kilometri de conducta, proiectul urmand sa devina operational in 2013.
Aproximativ 2.000 de kilometri vor traversa teritoriul T