Argumentele oferite ieri de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, pentru inlocuirea lui Daniel Morar de la conducerea DNA par mai potrivite nivelului intelectual al lui Tudor Chiuariu, decat puterii de judecata a actualului ministru. Predoiu a apelat la doua tipuri de sofisme cand a argumentat inlocuirea lui Morar cu fosta consiliera a lui Ilie Botos, Monica Serbanescu.
Primul sofism folosit de Predoiu s-ar putea rezuma astfel: Daniel Morar e bun, e verificat, de aceea trebuie schimbat. Doua fraze consecutive din discursul ministrului ilustreaza contradictia perfecta. "Doresc sa afirm fara echivoc ca DNA este o institutie care a abordat cu determinare si lipsa de complexe lupta anticoruptie. De aceea, pe buna dreptate, DNA a fost notata ca una din institutiile cu activitate pozitiva in directia lansarii de anchete", afirma ministrul. In fapt, Predoiu procedeaza la o manipulare grosolana cu aceasta fraza cand vorbeste de "una din institutiile" apreciate pozitiv de Comisie in directia "lansarii de anchete". CE a apreciat doar DNA si Parchetul General din intregul sistem judiciar romanesc.
In continuare, Predoiu a preluat pur si simplu argumentatia folosita anul trecut de predecesorul sau, Tudor Chiuariu, atunci cand a incercat sa-l demita pe seful Sectiei a doua a DNA, Doru Tulus. "Ramane insa deschisa chestiunea eficientei institutiei si anchetelor. Aceasta se datoreaza absentei unor rezultate concrete in marile dosare deschise in ultimii trei ani". Mai la vale, Predoiu enumera cauzele care au blocat "marile dosare". Nici una dintre cauzele enumerate de ministru nu este imputabila DNA, ci Curtii Constitutionale sau Inaltei Curti de Casatie si Justitie. E drept ca pomeneste "lipsa de acuratete in cazul unor anchete", dar fara a oferi vreun exemplu concret.
Pentru a duce contradictia pana la ultimele consecinte, Predoiu conchide ca "exp