Valoarea tranzactiilor comerciale inregistrate in prima jumatate a anului s-a ridicat la 815 milioane de euro, insa tranzactiile importante au fost incepute inca de anul trecut, fondurile de investitii fiind mult mai prudente in efectuarea achizitiilor, se arata in ultimul raport al companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield.
In trimestrul al doilea, pe piata proprietatilor comerciale din Romania s-au tranzactionat 696 milioane de euro, cu 18,6% mai mult decat in aceeasi perioada a lui 2007 si de aproape sase ori mai mult decat in primul trimestru al lui 2008 (119 milioane de euro). Comparativ cu tarile din regiune, Romania, cu tranzactii comerciale de 815 milioane de euro, s-a clasat pe locul al doilea in prima jumatate a anului: Ungaria a realizat tranzactii de 135 milioane de euro in S1, Cehia - 235 milioane de euro, Bulgaria – 746 milioane de euro, iar Polonia - 907 milioane de euro.
“Tranzactiile importante realizate in cursul primelor sase luni ale acestui an au fost incepute inca de anul trecut. Unul din motive pentru care fondurile de investitii sunt mult mai prudente in efectuarea unor achizitii il reprezinta existenta unor oferte la preturi similare sau chiar mai mici pe piete mult mai mature si mai transparente, precum Anglia sau Germania “, a declarat Costel Florea (foto), Head of Capital Markets in cadrul Cushman & Wakefield Activ Consulting.
In opinia sa, un al motiv este cresterea numarului de proiecte anuntate, mai ales in domeniul retail, care conduce la concluzia ca in urmatorii doi-trei a ani putem asista la o scadere a chiriilor si implicit la o scadere a valorii proprietatilor achizitionate.
De asemenea, cresterea costurilor de finantare si a procentului de aport propriu de capital (n. red.: equity), care a condus la diminuarea ratei de recuperare interna (IRR), principalul indicator de analiza a randamentului