Presedintele rus Dmitri Medvedev a ordonat oprirea operatiunilor militare in Georgia marti, dupa cinci zile de lupte, chiar inainte ca presedintele francez Nicolas Sarkozy sa abordeze discutii despre pare, la Moscova. Iata cateva implicatii pentru Rusia, Georgia si Occident, trasate de Reuters.
* Rusia a aratat, inca o data, ca detine suprematia regionala, fie ca opreste gazul catre Ucraina, sau petrolul catre Lituania, sau ca innabuseste incercarea Georgiei de a revendica regiunea separatista pro-rusa Osetia de Sud.
* Moscova a respins apelurile lansate de SUA, NATO si UE de a opri ofensiva in Georgia, pana la momentul considerat propice, si si-a atins obiectivul de a alunga fortele georgiene afara din Osetia de Sud.
* Anuntul Moscovei de oprire unilaterala a operatiunilor sale militare a venit chiar inainte de inceperea discutiilor dintre presedintele Sarkozy si presedintele Medvedev, in incercarea de a obtine un acord de pace. Anuntul transforma incercarile diplomatice ale Frantei, UE si OSCE in actiuni total irevelante.
* Analistii sunt de parere ca suportul Statelor Unite pentru presedintele pro-occidental al Georgiei Mikheil Saakashvili l-au incurajat pe acesta sa se “autodepaseasca”, iar in ultima instanta Washingtonulului nu i-a mai ramas loc de manevra.
* UE, aflata la mana Rusiei pentru petrolul si gazul acesteia, s-a vazut relativ neputincioasa in fata vointei Moscovei.
* Rusia se poate simti mai indrazneata in urma succesului, dar ar putea plati un pret scump in privinta investitiilor straine. Rubla s-a depreciat luni in fata dolarului/euro, desi scaderea s-a domolit dupa anuntul de marti al ui Medvedev de incetare a focului. Luni, bursa de valori rusa a atins cel mai scazut nivel din ultimii doi ani. Investitorii straini se tem de deteriorarea climatului in Rusia.
* Oricine se